מה אומרים עלינו
אומנות בנשמה (עיתון סטאר, 26.9.2008)
רונן קימל אמן ויטראז" ממושב ניר ישראל, מקיים בימים אלה תערוכת יחיד ובה שלל יצירותיו הייחודיות. קימל נחשב לממציא טכניקת שילוב בין קרמיקה לויטראז' ומצליח להדהים את המבקרים בגלריה ביצירות מגוונות ומרהיבות במיוחד. נפשו של אומן.
ברחוב הרימון במושב ניר ישראל נמצא אחד האומנים הבולטים ביותר בארץ בתחום אומנות הויטראז". בימים אלו מסתיימת השקת הגלריה לאומנות "גלריית רונן קימל", המציגה מספר עבודות מרשימות של אומנות עיצוב הויטראז'. עבודותיו של קימל מאופיינות בשילוב צבעים נכון בכל יצירה, בהתחשבות ברצון הלקוח ובתורת הפאנג שוואי. קימל הוא ככל הנראה האומן היחיד בארץ שפיתח טכניקת שילוב בין קרמיקה, פורצלן וויטראז'. "מדובר בהחלט בשילוב ייחודי. לא ראיתי זאת אצל אף יוצר באף מקום. עד היום שולבו חומרים בקרמיקה עם הדבקות של זכוכית בפנים", אומר קימל.
קימל יליד הארץ, גרוש (40) ואב לשני ילדים, בת (11) ובן (8), נולד בניר ישראל וחזר למקום הולדתו לאחר שנים רבות בחו"ל ובתל-אביב, שם נחשף לראשונה לתחום זה.
קימל, נשלח לפני כ- 12 שנה על ידי הלשכה לתעסוקה ללימודי אמנות הויטראז', שם עבד במשך חודשים מספר ולאחר מכן החליט לחזור למקום הולדתו וליצור משם את יצירותיו. קימל מגדיר את דרך ראיית עבודתו בתחום זה כ"אוטודידאקט והתפתחות טבעית בעבודותיי ובמה שאני יוצר.
תמיד הייתה לך נטייה ליצירה?
"המשיכה ליצירה הייתה בי בגיל מאד צעיר. כבר בגיל 10 הייתי מכין אולרים בתור תחביב או מקלעים מצינור נחושת ומחלק אותם לחברים. אחרי שהיה ביקוש לזה הייתי מוכר אותם בחמש לירות כל אחד. הנטייה הזו תמיד הייתה בי, בעיקר בשל העובדה שאבא שלי היה מנהל מוסך, כל הזמן הייתי רגיל לחיות עם כלי עבודה מסביב".
אחרי הצבא
מיד אחרי הצבא עבר קימל לתל אביב ועבד לפרנסתו בתחום המכירות בעיתון גלובוס במשך שנתיים. על מנת לחסוך כסף לטיול לחול. בתקופה הזו התגורר קימל עם שותפה בתל אביב. אותה שותפה עבדה עם ויטראז' ומה שמוזר הוא שהייתי רואה אותה מתעסקת בזה אבל זה לא ממש נגע בי, רק אחר כך גיליתי את כל נושא הויטראז'.
במקביל לכך הוא גם למד שיאצ , ארומטרפיה וריפוי בצבע. נכנסתי לצד ההוליסטי שאני ממשיך להשתמש בו גם בויטראז' כשאני משליך את זה על נושא הצבעים בעבודות שלי.
טיול
חצי שנה לאחר הצבא הוא נסע ל- 3 שנים בניו-זילנד, תאילנד, הודו ויפן. כבר בתקופה ההיא הוא התעסק עם חומר. הוא קנה כמה כלי עבודה קטנים, החל ליצור תכשיטים למכור אותם בחול לפרנסתו.
יצא לי להסתובב בעולם ולהכין תכשיטים מחוטי נחושת והייתי מוכר אותם בכל מיני ירידים שהיו נערכים בשווקים במדינה בה טיילתי. כשסיים את הטיול חזר קימל לגלובס שם שימש כיועץ פרסום במשך שנתיים. לאחר מכן חתם בלשכת התעסוקה ומכאן השתנו חייו. הלשכה שלחה אותו לסטודיו לויטראז' בתל-אביב לייצר ויטראז' וכל השאר היסטוריה. חמש שנים בעיר הגדולה תל-אביב. בתחילה עשיתי כל מיני קישוטים קטנים ואז בשלב מסוים קיבלתי בעצמי עבודה בתחום וכתוצאה מזה גם פתחתי עסק משלי. באותה תקופה נישא קימל לענבל אותה הכיר במרכז ועבר לגור עימה בניר ישראל. כשענבל הרתה לראשונה בחר קימל לעבוד בפרנסתו בחברת יס בהתחלה בתור איש מכירות ואחר כך כמנהל מכירות. בתקופה הזו הוא לא התעסק עם אומנויות היצירה או עם ויטראז'.
איך הרגשת בנוגע לזה?
הרגשה של חנק אחרי שהתחלתי ליצור והפסקתי כאיש מכירות לא היה משהו שמילא לי את הנשמה והגעתי למצב של חנק יצירתי או של עול בעבודה שלא הייתי מחובר אליה בזמן הזה הייתי רשום כאמן ויטראז' בדפי זהב לפתע קיבלתי פניה לפרויקט ויטראז' התחלתי לעבוד וכתוצאה מזה יצאתי מהעבודה ביס ופתחתי שוב את העסק.
ביצירת הויטראז' של קימל ניתן להבחין בהקפדה על הזרימה של טקסטורת הזכוכית וזרימת פסי ההפרדה המפרידים בין הזכוכיות היוצרות תחושה רגועה ונעימה למתבונן ושלמות ליצירה.
אמנות עיצוב הויטראז' על ידי קימל מקבל מימד חדש. בעבודותיו נוצרת דינאמיקה הרמונית בין הויטראז' לגופים קראמיים ובתערוכתו החדשה ניתן למצוא שילוב בין קרמיקה ופורצלן למשחק צבעים מזכוכית אשר יוצרת תוצאות מפתיעות.
אומנות הויטראז' הינה אומנות בת מאות שנים אשר משנה את פניה לאורך גלגולי ההיסטוריה ותופסת כיום מקום של כבוד באולמות העיצוב. הויטראז' על סוגיו המגוונים זוכה כיום למעמד מחודש. הוא משמש למטרות אסתטיות פרקטיות ואלגנטיות מעניק לחלל נופך עשיר ויוקרתי ומשמש מבנים ציבוריים כבתי כנסת ומעניק להם שמחה ואור בשל צבעיו המרהיבים. טכניקת העבודה בויטראז' יוצרת חיבור בין זכוכיות צבעוניות לכדי מוצר שלם וצבעוני. הייחוד בתחום זה יוצר עבודות דו ממדיות או תלת ממדיות. עבודות דו ממדיות מהוות בדרך כלל שימוש בקישוט חלונות ודלתות עיצוב מראות וחיפוי קירות ומחיצות. בויטראז' תלת ממדי יוצרים אהילים למנורות צנצנות אגרטלים ותכשיטים שונים בצורות עבודות אלו מעורבות טכניקה בשילוב של חומרים שונים כגון עץ או מתכת.
קימל הוא מאמן אשר פיתח טכנולוגיה חדשה אשר באמצעותה הצליח לגלוש לתחומי עיצוב אומנותיים חדשים. הוא יוצר גופי תאורה המשלבים זכוכית קרמיקה ופורצלן עם קווי גימור נקיים זרימה נעימה לעין ובעלי סדר בצבעים. יחסי הגומלין בין החומרים יוצרים פתרונות עיצוב חדשים שייחודם הוא מעצם השילוב ביניהם. בנוסף הוא מקיים סדנאות להתנסות בויטראז' בסטודיו בניר ישראל. הסדנאות מועברות בקבוצות קטנות ובהן הוא מעניק במהלך הסדנא ידע מקיף על טכניקת עבודה עם זכוכית ושילוב הרמוני בין צבעים.
לגבי קימל אמנות עיצוב הויטראז' בשבילו היא ניסיון לאחד בין חומרים שונים לידי יצירה אמנותית אחת מושלמת. לגבי אמנות הויטראז' היא משהו שממלא אותי ליצור דברים חדשים. הדבר החזק ביותר בעיני היא העבודה עם זכוכיות צבעוניות ששופכות צבע לחלל בו נמצא המתבונן. שימוש בצבע אדום לדוגמה ייצור צביעה אחידה של כל חלל החדר. האור עובר סינון והקרנה. השתלטות הצבע בצורה שכזו היא הרבה יותר חזקה מאשר צביעה של אותו צבע על קיר החלל. צורה זו של השימוש בצבע היא ייחודית ונותנת השפעה הרבה יותר חזקה על כל הנוכחים בחלל. תכונותיהם של הצבעים משפיעות גם על המקום. צבע אדום ישפיע באופן אקטיבי על המתבונן וצבע כחול שמטבעו הוא יותר קר ישפיע בצורה שונה. הויטראז' בעצם מעצים את הצבע ויכול ליצור אווירה בחלל על ידי חומר הזכוכיות.
אלו סוגי עבודות אתה יוצר?
בשנה וחצי האחרונות התחלתי לייצר גופי תאורה בשילוב של קרמיקה פורצלן ויטראז'. דבר זה הוא בהחלט ייחודי. לא ראיתי זאת אצל אף יוצר באף מקום. עד היום שולבו חומרים בקרמיקה עם הדבקות של זכוכיות בפנים. זוהי איכות אחרת בהשוואה לעבודות אותן אני יוצר.
אני רואה בעבודתי משהו מאוד נקי ייחודי וחזק. ישנם גופי תאורה בהם הגוף עצמו עשוי מפורצלן או אפילו עבודות מסוימות בהן הגוף עצמו עשוי מסוג של חימר שגם מעביר אור ואז כל הגוף מואר וגם הויטראז' שבתוכו. ישנם חלקי תאורה שחלקם שולחניים חלקם נתלים חלקם צמודי תקרה וצמודי קיר בנוסף לכך אני אוהב ליצור גופי תאורה קרמיים עם זכוכית פורצלן עם זכוכית או פורצלן או זכוכית.
למרות עבודותיו הייחודיות של קימל הוא אהב ליצור גם עבודות אותן הוא מגדיר כדברים קטנים- חמסות, פרחים, דגים ומגן דוד- המהוות חלק לא מבוטל מעבודותיו ומבטאות את הבחירה המגוונת ביצירותיו. בין עבודותיו ישנן גם עבודות ויטראז' מוזמנות לבתי כנסת באזור.
מהן העבודות המועדפות עלייך?
אני בהחלט אוהב את כל עבודותיי למרות שבשנה וחצי האחרונות יותר התמקדתי בתחום הקרמיקה והפורצלן אשר מסעיר אותי יותר ומרגש אותי בשל היצירה הראשונית שלי בו. אבל בכלליות כל נושא היצירה בויטראז'ים מעניין אותי ומהווה לגבי משמעות אמיתית הן מבחינת עיצוב הויטראז' והן מבחינת המגבלות הטכנית שהצלחתי להתגבר עליהן עם השנים.
בתהליך היצירה בויטראז' מעורבים מספר גורמים :אדריכל או מעצב פנים מזמין העבודה והאמן עצמו. לאחר סיכום בין קימל לבין מזמין העבודה בנוגע לדוגמת הויטראז' הוא מכין סקיצה שעל מזמין העבודה לאשר ולאחר מכן מתחיל ביצירת העבודה הלכה למעשה. החומרים בהם הוא משתמש הם: בדיל זכוכית צבעונית (לא צבועה) או שקופה סרט נחושת דביק פרופילים מעופרת אבקת צבע זכוכית וחתיכות זכוכית צבעונית מיוחדת.
איך אתה כאמן ניגש למלאכת יצירת הויטראז'?
יצירת הויטראז' היא עבודה פיזית וכשהיא מתבצעת בתנור תנאי החום אינם קלים. הויטראז' מגיע לאמן מוכן בכל הצבעים. אפשר לייצר את החומר גם בתנור על ידי ערבוב החומרים והתכה של הזכוכית. אדום וכחול שנספגים אחד עם השני ייצרו צבע חדש. ישנם מעל 300 סוגי צבעים שאפשר לשחק איתם ולבחור מבניהם את הצבע המתאים לעבודה הספציפית אותה אתה יוצר. אופן פעולת העבודה שלי נוצר על ידי שרטוט סקיצה של קווי מתאר שאותו אני מעתיק לשני העתקים. בסקיצה אחת אני חותך עם מספריים מיוחדות וממספר כל חיתוך. אחר כך לפי חיתוך הסקיצה אני חותך את כל זכוכיות ומסדר אותן כמו פאזל. על השבלונה השנייה אני מרכיב אותם ולאחר מכן מלחים עם בדיל את כל נקודות החיבור.
בין כל זכוכית וזכוכית ישנו פס מתכת שחור המפריד בניהן. בויטראז' לכל זכוכית יש את המסגרת שלה ואתה יכול לבחור בין צבעים שונים וטקסטורות שונות מספר הבחירה הוא כמעט אין סופי. כשאתה מסתכל באור אתה מקבל את הריצוד המיוחד לויטראז'. ישנה כמובן האפשרות לבחור זכוכיות אטומות יותר או פחות.
האם אתה כיוצר יכול לתת ביטוי עצמי משלך בהזמנת הלקוח או מקבל את מה שמוכתב לך על ידו?
האמת היא שיש את כל הדברים ביחד. לרוב נוצר שיתוף פעולה יחד עם הלקוח. אם לדוגמה לקוח אחד רוצה חלון כזה או אחר אני פותח לו קטלוגים על מנת שיוכל לקבל השראה וביחד אנו מגיעים לדוגמה על פיה אני מבין מה הוא רוצה בדיוק ומכין לו סקיצה לדוגמה.
ישנן לקוחות המבקשים לעצב בעבורם ללא כל רצון לראות סקיצה זאת או אחרת ולפעמים ישנן סיטואציות שמביאים דוגמה מוכנה מראש עם התאמה לחלון לדוגמה החלפה של סוגי הפרחים בחלון. מניסיוני עם הזמן הצלחתי להביא את הלקוחות למצב שבו הם יבינו מהי הדרך הטובה ביותר להציב את העבודה בחלל המקום בו הם גרים.
בסופו של דבר מה שקובע הוא היופי של הויטראז'. בסוף הכול נקבע בשילוב בין הצבעים ובזרימה של פסי העופרת. ברגע שיש לך את שניהם אז התוצאה מרשימה ומעולה כי העין מקרינה את מה שזורם ל אחר כך זה הופך למשהו מודע.
לגבי שילוב הצבעים. בויטראז' ישנה טכניקה הנקראת שילוב צבעים שבה מדורגים הצבעים מצבעים קרים לצבעים חמים לפי הדירוג הטבעי שלהם. בשביל לעשות שילובים טובים בין הצבעים צבעים עוקבים יראו טוב ביחד ירוק טורקיז כחול וכחול עמוק. כל שילוב צבעים שכזה או בדומה לו יראה טוב. אפשרות שנייה היא דילוג קבוע של צבעים עוקבים היוצר הרמוניה בעין המתבונן. דוגמאות אלו פועלות על חוש הראייה אם משלבים זאת נכון נוצרת העצמה של צבעים כי אתה נותן את הצבע הנגדי המאזן והמשלים שלהם. כל העולם שלנו בנוי מניגודים צבעים כחולים יתנו אוירה רגועה. אם תכניס צבע כתום אתה מחזק את הכחול כי בכך אתה נותן לו ניגודיות. אלו הם חלק מהשיקולים בהם אני משתמש בשילוב בין הצבעים.
מהי הטכנולוגיה החדשה שפיתחת ובמה היא שונה מעבודות ויטראז' של אמנים אחרים?
אין אף אחד שמשלב קרמיקה עם ויטראז'. לא ראיתי דבר כזה אצל אמנים אחרים. בדרך כלל ישנם שילובים של הדבקות. כאן יש לי שילובים של גופי תאורה בעלי אותו רעיון בעיצוב. דבר זה נותן יתרון גדול כיוון שכל לקוח יכול לבוא לבחור פריט תאורה ולהגיד אני רוצה את זה אלה עם הצבעים האלו והאלו ולפי מיקום מסוים. כמו שאמרתי לכל צבע יש את ההתאמות שלו ולכל צבע יש את ההשפעה שלו. לחדר שינה לדוגמה מתאימים צבעים עדינים אך צבע כתום יכול גם להתאים לחדר שינה או מטבח כיוון שהוא נחשב כצבע מעורר חשק.
מתי התחלת להעביר סדנאות בסטודיו ומי משתתף בהם?
לפני ארבע או חמש שנים. בעבר יזמתי סדנאות בקבוצות למבוגרים קורסי ערב של שעתיים. אולם ראיתי כי דבר זה אינו אידיאלי עבורי נוצרה הרבה עבודה ועומס באופן הפעילות השותף שלי. כיום אני עושה שיעורים פרטיים לזוגות או ליחידים. אדם פרטי יכול לבוא לסדנא לשיעור פרטי או רב פעמי לפי הצורך.
אפשרות שנייה היא לימוד של קבוצות מאורגנות לדוגמא תלמידי מגמת אומנות בבית ספר מקיף א' באשקלון הגיעו להתנסות באומנות הויטראז' וחוו באופן מעשי את הנושא של חיתוך הזכוכית והלחמתן. במקביל לכך השתתפתי בפרויקט תשע חלונות שבוצע בבית הספר. גם בבית ספר נוסף בירושלים לפני כשנה יצא לי להעביר סדנאות למורות בקורס אדריכלות שם העברתי להן שיעור בנושא שילוב צבעים ופנג שוואי.
אני מאוד אוהב ללמד הרבה מהתלמידים באים נשארים לשיעורים נוספים ומשם ממשיכים לבד. אני רק נותן להם את הכלים הראשונים אני לא מחפש להעמיס עליהם עבודה ומעדיף ללמד את התלמיד שיתנסה בעצמו.
רק לאחרונה השתתף קימל בפרויקט נוסף וייחודי בגן תצפית בירושלים. גן זה הוא גן תחת פיקוח משרד החינוך התרבות והספורט. הגן מיועד לקידום ילדים בעלי עיכוב בהתפתחות ובלמידה וכן לביצוע הבחנה מבדלת. עבור התלמידים מועברות פעילויות שונות ובניהן גם טיפול באמצעות מוזיקה אומנות תנועה ובעלי חיים קימל הביא את ניסיונו בתחום אומנות הויטראז' גם בפרויקט זה. הוא יצר עבור הילדים פינת רגיעה שהוכנה מפרגוד עץ בגובה של מטר כאשר ב- 20 הסנטימטר העליונים השאיר פתח עם ויטראז' בזכוכית ללא טקסטורה שאפשר יהיה לראות דרכן את הנמצא מעבר להן. לילדים הוכנו שתי צורות בצורת האות ר' כך שיוכלו להיכנס פנימה אל תוך הפרגוד ולשחק בתוכו הוא מוסיף. כאשר הילדים עומדים בתוך מרחב זה הויטראז' למעשה יוצר עבורם אפשרות הסתכלות בגובה העניים כאשר המטרה הסופית היא לנסות וליצור עבורם יצירה שתיתן להם את האפשרות לריפוי דרך תכונות כחומר והצבע.
אדם שהוא מאוד אנמי אדיש וחסר אנרגיה נחשוף אותו לצבעים כתום ואדום. ילד היפראקטיבי ייחשף לכחול ירוק או טורקיז המהווים השפעה של רוגע. אנו גם נמשכים לצבעים שאנו צריכים אותם. לילדים אלו יצרתי את האפשרות לראות את הסביבה שלהם דרך אותם צבעים. זה היה פרויקט בהחלט ייחודי שנותן גם למבצע העבודה סיפוק מעבר לעבודות הרגילות אותן אני יוצר.
פתיחת התערוכה בימים האחרונים מהווה עבור קימל יותר מכל את ההכרה הפנימית כי הוא יוצר בולט בין שאר האמנים העוסקים בתחום הויטראז'. היום אני כבר מרגיש שאני שולט בכל נושא התאורה וביצירות המהוות עבורי דברים ייחודים שלא היו בשוק עד כה. אומר קימל. צברתי עד היום ניסיון וידע רב בנושא צבעים וחומרים שונים. בעבר ערכתי תערוכות קצרות אך הפעם ישנם דברים ייחודיים אני מרגיש כי בעבורי פתיחת התערוכה היא הדבר הנכון ביותר בזמן הנכון ביותר. יצירות אלו הן לא יצירות שינתן לרכוש במחסני חשמל אולי יותר מכל הרעיון ביצירות אלו הוא החופשיות בהתאמת הצורה הצבע והחומר למקומות שונים בחלל הבית בכלל.
צבעים שבירים (ידיעות אחרונות 1998)
כתב: דוד רגב. צילום: אייל פישר. ידיעות אחרונות 1998
רונן קימל מניר ישראל יוצר ויטראז'ים מחלקי זכוכית צבעוניים בכל הגדלים. "יש לנו הזמנות לחדרי ילדים וגם לבתי כנסת".
"הזכוכית האדומה גורמת למתח ולחץ אבל לעומת זאת היא חשובה כי היא מעניקה חיים" כך אומר רונן קימל אמן ויטראז'ים ממושב ניר ישראל שליד אשקלון.
לפני מספר שנים כשקימל (29) היה מובטל בתל אביב הוא ניגש ללשכת העבודה. אחד העובדים במקום הציע לו לעבוד בוויטראז'ים. קימל הלך הציץ ונפגע. הוא למד אומנות חיבור הזכוכית הציבעונית ולאחר שהרגיש שהוא מוכן שב לבית הוריו במושב ניר ישראל ופתח סטודיו. אנחנו יוצרים ויטראז'ים מחלקי זכוכית צבעוניים בכל הגדלים על פי ציורים שהלקוח נותן לנו או לפי מה שאנחנו מציעים לו. אנשים אוהבם את האמנות הזו. האור הצבעוני שחודר לבית מדהים ומרגיע יש לנו הזדמנות לחדרי ילדים לבית כנסת ולסלונים הוא אומר. המחיר: 800 דולרים למ"ר.
מושב ניר ישראל נמצא סמוך מאוד לצומת כפר סילבר בכביש שבין קרית מלאכי לאשקלון. לבאים מכיוון תל אביב : בצומת סילבר פונים למושב . פתוח בכל יום מ- 9 בבוקר עד 7 בערב . בשבת סגור.
ייחודו של הסגנון בשילוב צבעים הרמוני בהתאם לתורת הפנג שווי, כאשר לכל צבע מצטרפים גוונים המעניקים למתבונן תחושה נעימה והרמונית.
לפרטים: 054-4807492, RONENKIMEL@BEZEQINT.NET
טוסקנה במבטא ישראלי (הארץ, מגזין דיזיינר, 08.2007)
ויטראז'ים מרהיבים פסלים וכדים בסגנון קדום אמנות
שמושית בחמר תמונות פסיפס יצירות מעיסות נייר ויצירות
אומניות – על רקע שטחי בר צבעוניים ההופכים לצהובים וענבים הנראים כאילו צוירו בכתמי צבע. אמנים מציגים יצירות ישראליות בניחוח טוסקני באזור השפלה הדרומית 50 דקות מתל אביב.
רונן קימל ממושב ניר ישראל.
האמנות: ויטראז'ים צבעוניים לחלונות זכוכית בבתים פרטיים בבתי כנסת ובמוסדות ציבור.
תחילת הדרך: לאחר שמאס בתפקיד יועץ פרסום הצטרף קימל לסטודיו לויטראז" בתל-אביב, שם שיחק עם החומר, למד את הטכניקות ובמהלך חודש אחד בלבד כבר יצר ויטראז'ים שעוררו התלהבות רבה.
מרגע שהחליט שהוא מוקסם מהצבעים, החומרים, הצורות והסגנונות, החליט קימל לשוב אל המקום הפסטוראלי שבו גדל – מושב ניר ישראל, כדי להקים סטודיו לויטראז' ולהתמסר ליופי הקסום החבוי באמנות זו.
ההשראה: "ההשראה היא תמצית הכול והיא נובעת ממני וממי שאני".
סגנון: סגנון העבודות כולל אלמנטים מופשטים לצד אלמנטים מהטבע, כמו חיות, פרחים, עצים, תמונות נוף, צורות סימטריות וסימבוליות.
ייחודו של הסגנון בשילוב צבעים הרמוני בהתאם לתורת הפנג שווי, כאשר לכל צבע מצטרפים גוונים המעניקים למתבונן תחושה נעימה והרמונית.
לפרטים: 054-4807492, RONENKIMEL@BEZEQINT.NET
בסטודיו עם: רונן קימל אמן ויטראז' (הארץ, מגזין שמנת, אוקטובר 2009)
רונן קימל חובק גלריה חדשה לאמנות עיצוב הויטראז' במושב ניר ישראל . בגלריה הוא מציג את הפרשנות שלו לאמנות עתיקה ביצירה של גופי תאורה המשלבים בין זכוכית לקרמיקה וגם בין חומר לרוח.
רזומה
לפני למעלה מעשור עבדתי בגלובוס כיועץ פרסום במשך שנתיים. טיפלתי בשיאצו ובארומתרפיה וגם למדתי ריפוי בצבע וכדרות התפתחתי בתחום אמנות הויטראז' כאוטודידקט וכך עד הים.
ויטראז'
הגעתי לויטראז' בעקבות הפניה של לשכת העבודה ששלחה אותי לעבוד בסטודיו המייצר ויטראז'ים. נמשכתי לצלילות של הזכוכיות ולצבעוניות. לויטראז' יש השפעה משמעותית על החלל שבו הוא נמצא הוא שופך אור צבעוני ויוצר אווירה מיוחדת.
חיבורים
אני משלב בין תחומי העיסוק שלי ומשתמש באיכויות תדר הצבע ליצירת כוונה ספציפית ביצירה, כלומר, הרמוניה, שקט, חיות וכדומה. אני עושה זאת מתוך ראייה של אינטראקציה בין צבע צורה תנועה ואדם.
השראה
אני מקבל השראה מסביב וגם מבפנים. לפעמים אחרי שלקוח מבקש ממני לעצב חלון. אני הולך הביתה עושה סוג של מדיטציה ומקבל בדמיון תמונה של הויטראז' המתאים לו.
התפתחות
ההתפתחות היא מתמדת אני מפתח כל הזמן טכניקות חדשות ופתרונות שמשפרים את איכות המוצרים ואת מהירות העבודה. בשנה האחרונה יצא לי להכיר את החמר שאותו אני משלב עם הויטראז'.
הוראה
במהלך השנים שבהם אני מלמד, למדתי הרבה גם מתלמידי. אני מקבל המון סיפוק מההתלהבות של התלמידים מהיצירות שלהם.
לקוחות
יש לקוחות שנמשכים לצורות אבסטרקטיות, ויש כאלה שמעדיפים דוגמאות מוגדרות של פרחים. הבחירה של הלקוח משקפת משהו מאישיותו.
ויטראז' ישראלי
סגנון ישראלי לויטראז' מוצאים רק בבתי כנסת. בבתים פרטיים הסגנונות מאוד מגוונים.
וירטואוז הוויטראז'ים (מקומון מודיעין)
אנשים ועסקים/דפנה לוי.
יצירות המופת הקסומות המפארות את החלונות שבהם נגע רונן מבטיחות הנאה צרופה למתבונן. הצצה קטנה באתר הבית פותחת אשנב לעולם קסם של זכוכית ארוגה בידי וירטואוז.
אם ציור באור ובזכוכית נשמע לכם בלתי אפשרי זה פשוט משום שטרם פגשתם את רונן קימל.
רונן יועץ פרסום בעברו הרחוק נטש לפני עשור את העיתון גלובוס והלך אחרי האור והצבע. "צבע" אומר רונן "הוא חלק בלתי נפרד מחיינו ואנחנו חיים בעולם של צבעים. הוא משפיע עלינו בעוצמה רבה גם כאשר אנחנו לא ממש מודעים לכך". אחרי שנשבה בקסמה של אומנות הויטראז' הוא עבר הכשרות מקצועיות בריפוי בצבעים ולמד את השפעתם על חיינו. בעבודותיו הוא מקפיד על זרימת צבעים רכה. חלונות הויטראז' שלו משולבים בצבעים מרגיעים כדי שנוכחות הויטראז' לא תהיה מכבידה וקשה . את הויטראז'ים המדהימים הוא יוצר בשתי הטכניקות המקובלות השיטה המסורתית ושיטת טיפאני ויטראז' תלת מימדי.
מעבר לכך כווירטואוז הוא יוצר ויטראז'ים גם בבידודית (חלונות כפולים הנהוגים בבניה החדשה) וגם בזכוכית מחוסמת. האפשרויות מסביר קונן הן כמעט בלתי מוגבלות וניתן לבנות רק סטריפ קטן או חלק מפסיפס. ככה מוזילים עלויות ולא מאבדים את האור הצלול הנכנס מן החלון.
אפשר להתרשם ממגוון עבודותיו בבית הספר חוות הנוער הציוני ירושלים בבית הכנס בגבעת זאב ובבית הכנסת משכן פז באשקלון שם מוצגות יצירותיו הקסומות. ניתן להיכנס גם לאתר הבית: WWW.RONENKIMEL.COM .
בין קודש לחול (כתבה בידיעות אחרונות)
חג החנוכה הוא הזדמנות מצוינת להתעמק באמנות הוויטראז'ים, שנולדה לפני מאות שנים כחלק מהארכיטקטורה הדתית בכנסיות, התפשטה עם הזמן בתי הכנסת ובאחרונה משתלבת יותר ויותר בעיצוב הפנים של בתי מגורים.
ניצה אבירם
בחג החנוכה חוזרים ילדי הגן עם יצירות ויטראז' מרהיבות מבריסטול שחור ושקפים צבעוניים, אותם מדביקים על החלונות, כדי שישתקף דרכם האור. ימי החורף החשוכים, בהם יורדת העלטה מוקדם, ובעיקר ימי החנוכה על שלל האורות הבוהקים שהם מפיצים סביב, ידועים כשעתם הגדולה של הוויטראז'ים.
הוויטראז'ים הצבעוניים מפארים כבר מאות שנים מבני ציבור ובתי תפילה בכל העולם, אולי משום שהזכוכית, חומר מכושף יותר מכל החומרים האחרים, משקפת את האור בדרך ייחודית לה.
"בחנוכה יש לויטראז' משמעות מיוחדת בשל ההתייחסות היתרה לנושא האור. הוויטראז'ים על החלונות בבית ובבתי התפילה מעצימים את נוכחות האור וזאת על ידי שילובה של הזכוכית הצבעונית, השתקפותה ופיזור של אור וצבע אשר משרה אווירה מיוחדת על המתבוננים", מסביר רונן קימל, אומן ויטראז'ים.
בסטודיו שלו, במושב ניר ישראל שליד אשקלון, הוא קורץ פיסות זכוכית צבעוניות, משייף אותן מסביב, מוסיף סרטי נחושת כמסגרות לזכוכית החתוכות ומחבר את הפיסות בטכניקת הלחמה מסורתית. "שיטת הכנת הוויטראז'ים קיימת זה שמונה מאות שנים. בטכניקה זו מיוצרים חלונות דקורטיביים, תמונות ומנורות".
זכוכית צבעונית ותחושת שפע
אומנות הזכוכית היא שפה בינלאומית ועבודות הוויטראז' הססגוניות מחברות ומקשרות בין האור והצבע. הוויטראז' ידוע כאלמנט שמרכך את האור שנכנס פנימה ויוצר אווירה חמה ורוחנית, ובשל כך נפוצה אמנות הוויטראז' בבתי התפילה בעולם כולו, במסגרת ארכיטקטורה דתית-מסורתית שעושה שימוש בזכוכית צבעונית דקורטיבית על החלונות, התקרות וכיפות המבנים. בנוסף, השימוש בוויטראז' משרה על המבנה תחושת שפע בשל יכולתו להכניס אל תוך החלל מקסימום אור.
למרות שהשימוש הנפוץ בוויטראז'ים הוא בעיקר בכנסיות, הרי שגם בתי כנסת רבים, בארץ ובעיקר מעבר לים, משתמשים באמנות הוויטראז'ים כדי לפאר את ההיכל. בעיקר משמשים הוויטראז'ים על מנת לספר בסמלים ובצבע את סיפורי התנ"ך השונים, להציג את שבעת המינים, 12 השבטים ועוד.
תרגיעו, גם בבית
קימל, שלמד את תורת הריפוי באמצעות צבעים ואת סודות השפעת הצבעים על חיינו, מקפיד על זרימת צבעים רכה ומרגיעה כחלק מהדרך לספר את סיפורי האמונה הגדולים. "בעבודות ויטראז'ים שאני מבצע עבור בתי כנסת אני לוקח בחשבון את השפעת הצבעים על נפש האדם, במטרה להשיג הפקט של ריפוי ורגיעה במהלך השהות בבית התפילה".
בשנים האחרונות, אומר קימל, יותר ויותר מעצבי פנים ואנשים פרטיים החלו מגלים את נפלאות הוויטראז'ים ועושים שימוש נרחב בזכוכית הצבעונית בתכנון ועיצוב בתים פרטיים, לטובת מקסימום אור וצבע בתוך חללי המגורים. לדברי קימל, מדובר במגמה מיטיבה, שכן לצבעים השפעה הוליסטית על נפש האדם, ותורת הריפוי בצבע יכולה לבוא לידי ביטוי מקסימלי באמצעות שילוב הזכוכית הצבעונית במרחבי היום-יום שלנו.
בואו נתחיל יצירה ביחד!